Boekenlijst

Hier vind je een overzicht van boeken die ik de moeite vind. Van sommige maakte ik een samenvatting, die kan je bij interesse opvragen via het contactformulier. Deze samenvattingen bestaan uit zinnen uit het boek die mij aanspraken, het is dus geen samenhangend verhaal.

Leef – Mark Nepo (2019)
Geweldig boek voor zij die dagelijks herinnerd willen worden om onszelf spiritueel te ontwikkelen. Het boek is opgevat uit 365 korte verhalen -één per kalenderdag- om je te doen stilstaan bij het wonder van het leven. Nadien word je uitgenodigd tot een meditatie die verwant is aan het onderwerp van die dag.

De Kracht van het Nu – Eckhart Tolle (samenvatting beschikbaar, 2019)
Dit boek heeft mijn wereldbeeld veranderd. Van levenslange atheïst werd ik in één klap gelovig (maar niet religieus). Dit boek werd me door verschillende mensen aangeraden en kan een diepe impact op je hebben als het op het juiste moment op je pad komt. Het boek is een spirituele gids op weg naar de verlichting en is opgebouwd in vraag en antwoord vorm.

De Alchemist – Paulo Coelho (samenvatting beschikbaar, 2019)
Een kort boekje met een mooi verhaal over een schapenherder die door samenloop van omstandigheden alchemist wordt. Het gaat dan voornamelijk over de mystieke betekenis van alchemie.

Siddharta – Herman Hesse (samenvatting beschikbaar, 2019)
Dit korte boekje volgt het spirituele leven van Siddharta tot hij uiteindelijk Buddha wordt. Het is een mooi verhaal over de weg dat een mens moet afleggen om bij de verlichting te geraken.

De edele kunst van not giving a f*ck – Mark Manson (samenvatting beschikbaar, 2019)

Een kleine tuin met vaste eetbare planten – Madelon Oostwoud (samenvatting beschikbaar, 2018)
Een interessant boek voor mensen die het meeste willen halen uit hun kleine tuin, zeker als je er ook voedsel wil telen. Van een balkon tot een stadstuin: alle scenario’s komen aan bod met uitleg en voorbeelden. De lijst van 200 vaste eetbare planten inclusief hun standplaats vind ik enorm waardevol.

Delicious Healing – Tumi Johnson (2018)
Een kort boekje geschreven door een holistisch arts hoe je je gezondheid (en je leven) kan verbeteren. Het boek is ingedeeld in zeven thema’s om je gezondheid in eigen handen te nemen: voeding, beweging, meditatie en mindfulness, slaap en rust, emoties erkennen en loslaten, natuur en liefde. Dit boek is zo krachtig dat ik ‘m elke paar maand opnieuw wil lezen. Het geeft moed omdat we meer macht hebben over onze gezondheid dan we denken. Het boek wordt ondersteund door haar jarenlange ervaring als klassiek en holistisch arts, alsook haar persoonlijke ervaringen.

Superbuikgevoel – Anntje Peeters (samenvatting beschikbaar, 2018)
Dit boek vond ik zeer boeiend: over de gezondheid van onze buik en darmen. Ik leerde er veel van bij. Daarnaast geeft ze een heleboel eenvoudige recepten mee, waarvan ik er verschillende regelmatig maak.

Relativiteitstheorie voor de leek – James A. Coleman (2018)
Een oud boekje, maar geschreven in verstaanbare taal over een niet zo evident onderwerp. Ik kon het boekje niet wegleggen, zo fascinerend vond ik het. Ik merkte bij het lezen van dit boek dezelfde verwondering als toen ik een aantal jaar geleden leerde over geneeskrachtige kruiden. Hoe geweldig zit het universum in elkaar?! Het doet je stilstaan bij hoe klein en onbenullig we als mens zijn en wat voor grootse, onverklaarbare krachten er actief zijn rond ons.

Sterrenkunde voor mensen met haast – Neil deGrasse Tyson (2018)
Geweldig boekje om op exploratie te gaan in het universum met alle bijgaande eigenaardigheden en magie. Net zoals het vorige boek, verwonderde ik mij over de uitgestrektheid van het heelal en de nietigheid van de mens en onze problemen die soms torenhoog lijken. Ik vind het een geruststellende gedachte dat er vanalles rond ons gebeurt dat veel groter, ouder, sterker en onverklaarbaarder is dan wat we hier op aarde waarnemen.

Zeg me dat ik oké ben – Marcel Hendrickx (samenvatting beschikbaar, 2017)
Dit boek over perfectionisme en controledrang is voor meer mensen van toepassing dan je zou denken. Het deed me inzien dat perfectionisme mijn leven veel meer bepaald heeft dan ik besefte. Naast de verschijningsvormen, onstaan en gevolgen van perfectionisme krijg je ook praktische tips om er vanaf te geraken. Tot slot wordt de OCP-techniek aangereikt die Hendrickx ontwikkelde om mensen van perfectionisme te bevrijden.

Stil – Susan Cain (2017)
Dit boek gaat over introverten -waartoe ik mezelf reken- en hoe wij in deze extraverte wereld verwacht worden om ons anders voor te doen dan we zijn. Ik vond het een ontzettend boeiend boek, met een diepgaande uitleg over wat introvert zijn inhoudt: waar het vandaan komt, wat de voor- en nadelen zijn, maar ook hoe je hier om mee kan gaan in een maatschappij waar je geacht wordt steeds sociaal te doen. Een verrassing was dat één op drie personen introvert blijkt te zijn!

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: