Balans vinden, een fabeltje?

Alles loopt hier op rolletjes: Meneer Organica zit na vijf maand nog steeds technisch werkloos thuis (lang leve ons sociale vangnet, anders zou ik wel anders piepen!), ons huisje krijgt alsmaar meer vorm gezien we tijd zat hebben om projecten aan te pakken, het huishouden verloopt vlot (lang leve Fly Lady), en het voornaamste: we zijn allen gezond en wel. En toch heb ik het niet makkelijk. Als je nu denkt dat dat komt door het sociale isolement van de laatste maanden: dat is maar een heel klein onderdeeltje. Het grootste deel ligt gewoon aan mijzelf 😉

Gisteren besliste ik dat ik niet meer wilde bloggen en dus zette ik de blog op privé. Vanmorgen stond ik op en kreeg ik zin om te schrijven, dus zette ik de blog terug openbaar. Ik overwoog even om alle oude blogposts te verwijderen of een nieuwe blog te starten. Maar hier zit ik nu, weer gewoon verder te typen. Mogelijks verwijder ik alsnog alle oude posts. Alhoewel die deel zijn van mijn traject, wil ik er niet telkens aan herinnerd worden wanneer ik inlog op WordPress. De persoon die ik een paar maand geleden was, ben ik vandaag niet meer. Sommige dingen voelen erg accuraat de moment dat ik ze schrijf, om een paar weken later niet meer van toepassing te zijn. Andere zaken zijn blijvers: ik hou nog altijd van minimalisme en klein wonen, onze permacultuurtuin en mijn kruidjes brengen me dagelijks vreugde, ik ben nog steeds blij dat we kozen voor een gezin zonder kinderen, enz. Maar er is ook veel veranderd: we eten geen bokaalslaatjes meer, ons vegan voedingspatroon hebben we deels losgelaten, we dineren ’s avonds opnieuw, ik neem geen koude douches meer… Er zijn zoveel dingen waarover ik schreef die niet meer van toepassing zijn.

Soms voel ik mij dan een bedrieger. Iemand die enkele maanden geleden schreef over een gestructureerde ochtendroutine, terwijl mijn ochtend er vandaag zo uit zag: opstaan om 7u30, wassen en aankleden, vaat doen, thee zetten en nu koffie drinken terwijl ik een blogje typ. Niks te meditatie, yoga, lezen, wandelen, niks te stuctuur. Dat is denk ik de zwakte van bloggen (en sociale media in het algemeen): het is een momentopname. Toen ik die dingen schreef was ik er enthousiast over en wilde ik het delen, maar intussen ziet mijn leven er weer anders uit.

En dat doet me nadenken over het concept “balans”. Dat woordje is voor het eerst naar voor gekomen bij het idee van work-life balance, maar intussen is het ingesijpeld in mijn leven. Ik ben namelijk altijd op zoek naar een gezonde balans. Genoeg bewegen maar ook nog mogen genieten van een dagje luieren in de zetel. Gezond eten, maar ook mogen genieten van een frituurfrietje. Ecologisch leven, maar ook mogen genieten van mijn favoriete parafine-geurkaars. Je snapt mij wel. Het is namelijk zo dat ik na jaren zoeken die balans nooit gevonden heb. En die zoektocht vind ik eigenlijk best vermoeiend. Als je denkt over balanceren op een bal, vergt dat ook erg veel energie om ‘gebalanceerd’ te blijven. Bestaat die balans wel? Is het misschien interessanter om het idee van balans los te laten, en te omarmen dat het leven (mijn leven?) van het ene extreem naar het andere schommelt? Of is balans iets wat je op de lange termijn moet bekijken en zich op de lange termijn ‘uitbalanceert’?

Antwoorden heb ik niet, alleen nog meer vragen en bedenkingen.
Ieders mening en inzichten zijn meer dan welkom!

16 gedachten over “Balans vinden, een fabeltje?

Voeg uw reactie toe

 1. Ik heb de balans alleszins ook nog niet gevonden en vrees dat het perfecte evenwicht een illusie is. Wees vooral niet te hard voor jezelf. Het is oké om eens foert te zeggen, het is oké om de teugels wat te laten vieren.
  Ik herinner me je post over douchen met koud water nog, vooral omdat ik toen ook een tijdje geprobeerd heb om mijn douches daar mee af te sluiten. Het was geen succes, ik ben er snel weer mee gestopt, haha.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik dacht veel dingen terwijl je blog las, onder andere dit:
  * je kan misschien oude posts voor jezelf bijhouden op je computer (of laten afdrukken en bundelen, dat heb ik met oude facebookteksten gedaan vooraleer mijn account op te zeggen), en ze dan online verwijderen. Zo heb je ze zelf nog als “naslagwerk” en bewijs van je traject, maar kunnen anderen er niet meer aan.
  * ik las hier vooral dat je veel dingen uitprobeert en het lijkt me logisch dat je niet alles in je leven geïncorporeerd krijgt of volhoudt. Het zijn uiteindelijk allemaal ideeën en routines van anderen, die niet noodzakelijk passen in jouw leven en bij wie jij bent. Sommigen onder ons zijn gemaakt voor routines, anderen leven meer in het moment (ik blijf maar verwijzen naar de Myers-Briggs test, ik heb daar zoveel inzichten opgedaan). Dus het is niet omdat iets voor persoon A werkt, dat het ook voor persoon B werkt. Maar het is sowieso knap dat je ervoor openstaat en het probeert. Je bent zeker geen bedrieger; je bent een onderzoeker.
  * balans vinden is geen statisch gegeven, maar kinetisch. Het is een telkens weer in evenwicht komen na verstoringen van het evenwicht. Dus in dat opzicht denk ik dat het eenmalig vinden van balans een illusie is. De enige constante is het zoeken naar balans, en ze dan, als alles goed gaat, telkens opnieuw vinden. Ik heb zo het vermoeden dat jij daar best wel goed in bent.

  Geliked door 2 people

  1. Wat een leuk idee, onderzoeker des levens zijn 😉 Toen ik FB afsloot downloade ik ook alles, maar ik keek er niet één maal naar. Afgesloten hoofdstukken zijn voor mij doorgaans verleden tijd, daarom denk ik dat ik er zo tegenaan loop om ‘oude hoofdstukken’ op dit blog tegen te komen.
   Jouw idee van kinetische balans voelt erg goed, ik denk dat ik mijn statisch idee maar eens probeer los te laten. Bedankt voor je bemoedigende woorden!

   Geliked door 1 persoon

 3. Zoeken en schommelen maakt het leven toch net spannend? Stel je voor dat we allemaal de hele tijd op dat ene punt blijven staan. Dan zou er niets meer te bloggen zijn. Het is net fijn en geruststellend om dat schommeleen ook bij anderen te zien. Schommelen maar!

  Geliked door 1 persoon

  1. Join the club 🙂 Na alle lieve commentaren te lezen bedenk ik dat die vermoeidheid er misschien komt omdat ik vind dat er geen geslinger zou mogen zijn. Als we dat geslinger nu eens zijn gang laten en erop vertrouwen dat het zichzelf op termijn uitbalanceert, is het dan misschien minder vermoeiend? Geen idee 😉

   Geliked door 1 persoon

 4. Lastig… maar zo streng zijn helpt ook niets. Onze levens zijn flink door elkaar geschud en we moeten opnieuw leren leven met de nieuwe situatie. In elk geval bij de mensen wiens leven opeens echt zo anders is. En het is december. Alles staat stil. De hele natuur en wij ook. Het is nu niet de tijd om de boel eens om te gooien en nieuwe dingen te bedenken. Dat komt wel weer zo half februari, maart….
  En zo gaat het het hele leven. We proberen dingen die uiteindelijk toch niet bij ons blijken te passen. Of wel maar niet altijd. In de zomer past een bokaalslaatje (zo’n lief woord) beter dan in de winter. Dan wil je gewoon soep en een gebakken ei ofzo. En dat is toch allemaal prima?
  We blunderen allemaal gewoon door het leven.
  Ik heb soms ook tijden dat ik alles ‘verantwoord’ doe en soms ben ik dat spuugzat en koop ik een potje nagellak, een fijne geurkaars, twee nieuwe jurken en vind ik dat heerlijk. Het leven gaat gewoon niet als een constante maar meer met pieken en dalen. En dat is toch prima? Omdat nu iets niet lukt, wil dat niet zeggen dat je het niet over een paar maanden weer terug in je leven kan brengen. Of gewoon denken: ik heb ervan geleerd, maar het is niets voor mij….
  Rustig aan hoor. Dikke knuffel uit Norge!

  Geliked door 1 persoon

  1. “We blunderen allemaal door het leven.” Die moet ik op mijn voorhoofd tatoeëren zodat ik ‘m elke ochtend zie staan 🙂 Wat een mooi idee dat iets bij je past, maar misschien niet altijd. Mijn ego heeft daar weerstand tegen (ik hou van afgelijndheid), maar toch brengt het idee rust. Bedankt voor je lieve reactie, warme knuffel terug!

   Like

 5. Ik lees je blog net graag omdat je nieuwe dingen probeert en onderzoekt. Ik zou het vreemd vinden als daar geen evolutie meer in zat. Een blogpost is een momentopname, dus vind ik het zeker niet storend als je de dingen waar je ooit over schreef nu zelf niet meer toepast. Uiteindelijk beslist de lezer wat hij met je tips doet. Ik geloof dat balans iets is wat je op langere termijn moet zien. Door jezelf beter te leren kennen, door te experimenteren, door erachter te komen wat je valkuilen zijn,.. denk ik dat de extremen waartussen je schommelt dichter bij mekaar komen te liggen en dat je er beter leert mee omgaan.

  Geliked door 1 persoon

 6. Work-life balance is zo’n hipster woord geworden, dat het zoeken naar die balans, mensen zo mogelijk nog méér uit balans haalt. Er ‘moet’ zoveel. Wordt het eens niet tijd dat we wat meer gaan ont-moeten, in plaats van steeds maar te zoeken? Ik raakte ergens in 2020 ook m’n balans kwijt, en vond (voornamelijk in zelfhulpboeken en met degelijke medische hulp) stukje bij beetje mezelf terug. Dat work-life balance een fabeltje is bijvoorbeeld, stond in één van die boeken (Repower) te lezen. Ik schrok even dat te lezen maar ergens klopt het wel.

  Like

  1. Ont-moeten, wat een mooi idee. Daar kan ik me best in vinden. Al heb ik daar nog een weg af te leggen als herstellende perfectionist. Wat fijn dat je jezelf terug kon vinden na zo’n moeilijk jaar. Ik moet zeggen dat ik ook terug meer in mijn kracht sta, niet op zijn minst door de bemoedigende commentaren hier zoals de jouwe, waarvoor dank, Hilde.

   Like

   1. Een mens is steeds aan zichzelf aan het bouwen hé 😉 en misschien maar best zo, dat alles niet meteen kant en klaar in orde is. Dat maakt dat we nog doelen hebben waar we naartoe kunnen leven.
    Ik herken dat van het perfectionistische kantje wel, is ook hier een enorme valkuil.
    Altijd welkom!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: