Geen Rusteloze Benen (RLS) meer!

Wat zijn Rusteloze Benen?

Sinds een zestal jaar heb ik Rusteloze Benen of Restless Legs Syndrome (RLS). Dit is een fenomeen waarbij je het gevoel hebt dat je je benen, armen of lichaam moet bewegen. Bij mij is dit in een onweerstaanbare drang om mijn kuiten te strekken, door mijn voeten en tenen te activeren. Als ik die bewegingsdrang probeer te negeren wordt het alsmaar erger tot ik er uiteindelijk aan moet toegeven. Sommige mensen maken zelfs onwillekeurige stuiptrekkingen door.

RLS treedt voornamelijk ’s avonds op, wanneer je in de zetel of in bed ligt. Het is niet alleen onaangenaam, ook in slaap vallen gaat moeizaam en velen worden er ’s nachts wakker van. Zelf word ik gewekt rond 2 à 3u en soms lig ik ettelijke uren wakker terwijl ik mijn benen alsmaar beweeg. Het gevolg is een chronisch slaaptekort, wat dan weer een impact heeft op de rest van de gezondheid.

RLS voelt aan als een soort energie dat door je benen raast. Sommige mensen omschrijven het als mieren die door je benen lopen. Bij mij voelt het aan als een teveel aan energie die vrijgelaten moet worden door te bewegen. Als ik de omgekeerde beweging maak en mijn kuitspieren opspan in plaats van ze te stretchen, dan krijg ik een kramp. Mijn vader heeft last van nachtelijke beenkrampen, ik heb een vermoeden dat RLS hier een link mee heeft, al ben ik dat niet zeker.

De oorzaak van RLS

Helaas is niet geweten wat RLS veroorzaakt. Lang dacht men aan een ingebeelde stoornis, nu is men het ermee eens dat het niet ingebeeld is. Maar de oorzaak is alsnog niet gekend. Er zijn vermoedens dat dit gelinkt is aan magnesium tekort, een tekort aan dopamine aanmaak en andere vermoedens. Maar geen zekerheden. Dit maakt dat de dokter weinig kan doen. Mijn dokter schreef homeopathie voor en magnesium. Geen van beide hielp, al had ik wel de indruk dat het iets beter was met de magnesiumpillen. Een familielid die ook aan RLS lijdt, kreeg dopamine voorgeschreven en dat blijkt te helpen. Er zijn nog andere pillen die dokters voorschrijven -sommige met ernstige bijwerkingen- waarop ik niet zit te wachten. Ik ben niet zo om symptomen te onderdrukken, ik verhelp liever de oorzaak. Maar aangezien onze geneeskunde de oorzaak nog niet ontdekt heeft, blijf ik voorlopig op mijn honger zitten.

Middeltjes tegen RLS

Ik heb de voorbije jaren allerlei middeltjes getest om verlichting te vinden van de symptomen:

 • Kuiten stretchen voor het slapengaan.
  Ik had al langer de indruk dat stretchen mijn RLS erger maakte (ik doe vaak yoga waarbij mijn spieren stretcht worden) en na veelvuldig experimenteren ben ik overtuigd dat deze techniek voor mij averechts werkt, alhoewel dit op ’t internet vaak als hulpmiddel aangereikt wordt…
 • Beenoefeningen doen tegen de muur, waarbij je op je rug ligt en je benen in een hoek van 90° tegen de muur houdt en allerlei oefeningen doet.
  Dit deed voor mij niets. Hoogstens voelde ik geen RLS tijdens het bewegen, maar zodra ik terug in rust lag kwam het terug.
 • Een avondwandeling.
  Er vanuit gaande dat er een symboliek schuilt achter ‘rusteloze benen’, probeerde ik een tijdlang om ’s avonds te gaan wandelen. Dit hielp helaas niet. De frisse avondlucht maakte me wakker en had een omgekeerd effect op mijn nachtrust.
 • Steppen.
  Ik schafte een tweedehands step aan om de avondwandelingen te vervangen. Ik kreeg sterke beenspieren, maar helaas bleef de RLS verdergaan zoals tevoren.
 • De benen en voeten warm houden.
  Het viel me op dat mijn RLS minder was tijdens een hittegolf als het ’s nachts niet afkoelde. Dan werd ik niet wakker van RLS, maar van de hitte 😉 Dit bracht me op het idee om te experimenteren met een elektrisch deken. Het hielp, maar ik vind slapen op een elektrisch deken onaangenaam: ik moet het deken opzetten wanneer ik wakker word van RLS, dan val ik in slaap met het deken aan, dan word ik weer wakker omdat ik het te warm heb… Niet ideaal dus. Een warmtekruik werkt beter omdat die de hele nacht redelijk warm blijft, zonder te oververhitten. Nadeel is dan weer dat ik wakker word als ik er met mijn voeten tegen aan stoot.
  Ik heb trouwens altijd koude voeten en handen, een slechte bloedcirculatie in de ledematen dus. Ik vraag me af of RLS daar aan gelinkt is?
 • Magnesiumpillen.
  Ik heb de indruk dat deze een klein beetje helpen. Maar eerlijk, om zoveel geld neer te tellen voor iets wat zo weinig helpt: ik vind het de moeite niet. Bovendien eet ik gevarieerd en krijg ik in principe voldoende magnesium binnen.
 • Homeopathie.
  Dit is van persoon tot persoon afhankelijk, maar voor mij deed dit niets.
 • Foam roller.
  Aangezien ik een vermoeden had dat mijn RLS iets weg had van een voorloper op beenkrampen, bedacht ik om deze bijna-kramp eruit te masseren door met een foam roller. Ik deed het op deze manier. In het begin was dit enorm pijnlijk, er zaten precies ‘knopen’ in mijn kuitspieren. Naarmate ik dit enkele weken deed werd het minder pijnlijk, maar de RLS ging niet weg. Wel een goede workout voor de armen 😉
 • Steunsokken.
  Als je last hebt van RLS zijn er twee zaken die je kan doen: ofwel bewegen (stretchen of rondlopen) ofwel druk leggen (masseren). De steunsokken leggen druk op je kuiten en dit helpt bij mij. Ik slaap nu elke nacht met steunsokken, maar mij helemaal van RLS verhelpen doet het niet.
 • In buiklig slapen.
  Deze ontdekte ik gaandeweg en sindsdien is deze techniek bevestigd door andere mensen die ik ken met RLS. Als je ’s nachts wakker wordt en je op je buik legt, verlichten de symptomen. Dit wil zeggen: je tenen zijn gestrekt zodat je kuitspieren lichtjes ingekort zijn, maar je ligt relaxt; je spant je kuitspieren dus niet op. Als ik dit toepas, val ik meestal snel terug in slaap. Extra hulpmiddel is om één been op te trekken zodat je voet onder je ander been ligt. Hiermee leg je extra druk, wat de symptomen verlicht én je voet krijgt het warm (warmte helpt bij mij ook goed).

De Heilige Graal: wat mij van RLS verlost heeft

Na jaren experimenteren, ben ik onverwacht op iets gestoten wat mij van mijn RLS symptomen verlost heeft. En deze Heilige Graal, beste mensen, is de Shakti-mat. De Shakti-mat* is de moderne invulling van het spijkerbed. De mat is oprolbaar en bestaat uit een 6000+ aantal pinnetjes waarop je gaat liggen. Het klinkt als een foltertuig, maar ik garandeer je dat het omgekeerd is! Intussen slaap ik al een maand door en word ik niet meer wakker van RLS. Mijn avondritueel verandert nog, maar momenteel ziet het er zo uit:

 • Voor het slapengaan neem ik één magnesiumpilletje.
 • Dan ga ik gedurende een tiental minuten op mijn bed op de Shakti-mat liggen met mijn onderbenen. Vaak leg ik een kussen op mijn benen als extra gewicht, zodat ik de pinnen meer voel.
 • Daarna trek ik mijn steunsokken aan, die ik de hele nacht aan houd.
 • Nadien ga ik met mijn rug op de Shakti-mat liggen. Dit is een echt verwenmoment! De eerste paar minuten ligt het niet bijster comfortabel (maar ook niet pijnlijk) en binnen de twintig minuten lig ik meestal in slaap 🙂 Je krijgt een warm tintelend gevoel en al je rugspieren ontspannen. Het is echt geweldig, ook als je geen RLS hebt.
 • Terwijl ik met mijn rug op de Shakti-mat lig, zorg ik dat mijn voeten lekker warm krijgen. Ofwel met een warmtekruik, ofwel door in kleermakerswijze te liggen (persoonlijk lig ik makkelijk in deze positie, maar ik weet dat dat niet voor iedereen geldt).
 • Meneer Organica wil ook genieten van de Shakti-mat, dus na een twintigtal minuten geef ik de mat aan hem. (Hij heeft geen RLS, maar hernia en hij merkt dat hij beter slaapt doordat zijn rugspieren meer ontspannen zijn.)
 • Ik val dan heel snel in slaap (een leuke bijwerking van de Shakti-mat) en slaap door tot ’s morgens!

In mijn ideale wereld hoef ik geen magnesiumpillen te nemen, geen steunsokken te dragen, en kan ik de Shakti-mat enkel op mijn rug gebruiken. Maar ik wil niet te hard van stapel lopen, dus bouw ik de komende maanden rustig af.

Na mijn ontdekking ging ik online op zoek, maar ik vind er weinig info over terug. In dit YouTube filmpje bevestigt deze dame wat ik ook ervaren heb. Zij gebruikt de mat enkel op haar rug, wat op termijn ook mijn doel is. In de commentaren kan je lezen dat veel mensen ermee geholpen zijn.

Hoe werkt de Shakti-mat?

De producenten van de Shakti-mat lopen zelf niet te koop over het feit dat zij een oplossing bieden voor RLS, dus zekerheid heb ik niet. Maar er wordt wel gecommuniceerd dat je lichaam dopamine aanmaakt wanneer je op de mat ligt. En laat dat één van de middeltjes zijn die onze geneeskunde in pillenvorm aanrijkt om de symptomen van RLS te verlichten. Ik vermoed dat het deze natuurlijke domapine aanmaak is, die de RLS symptomen verhelpt.

Het familielid dat nu dopamine pilletjes neemt, wil ook de overschakeling proberen naar de Shakti-mat. Ik ben benieuwd om op termijn haar bevindingen te horen. To be continued!

* Ik ben niet gesponsord door Shakti, tegenwoordig moet je dat er bij vermelden om serieus genomen te worden 😉

7 gedachten over “Geen Rusteloze Benen (RLS) meer!

Voeg uw reactie toe

 1. Heb regelmatig last van iets soortgelijks, een aantal jaren nu – al krijgt bij mij meestel de autoimmuundiabetes de schuld – en toevallig slaap ik het liefste op m’n buik. Helaas moet ik dat weer af zien te leren vanwege rugproblemen. Ik hou het in m’n achterhoofd, zo’n mat… Hoop in ieder geval dat het bij jou blijft helpen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat klinkt erg zwaar, ik hoop dat er beterschap voor je komt! Een slaappositie afleren is allesbehalve makkelijk…
   De Shakti-mat is ook hulpzaam bij bepaalde rugklachten, zoals mijn echtgenoot merkt bij zijn hernia. Het is een kleine investering en een beetje ‘blind kopen’ aangezien je vooraf niet kan testen. Maar ik heb er enkel lof over 🙂

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: