Nieuwe ochtendroutine

Tijdens de lockdown merkte ik dat ik zowel mentaal als fysiek achteruit ging. Vooral omdat ik nooit alleen was (ik was voorheen gewend om 10u alleen te zijn en dat vijf dagen per week) maar ook omdat we nergens heen mochten. Ik miste familie en vrienden maar ook de vrijheid om de eigen gemeente te verlaten. Ik ben duidelijk niet gemaakt om onder de kerktoren te blijven, ik kwijn er stilletjes weg.

Na enkele weken besloot ik om mezelf te herpakken na het zien van een interview van Marie Forleo met Robin Sharma, schrijver van het boek “The 5AM Club”. In het filmpje vertelt hij dat van alles wat hij doorheen zijn leven geleerd heeft, hij hoopt dat zijn kinderen één iets meepikken. En dat is om 5u opstaan om 20 minuten te bewegen (yoga, sport, stretchen…), 20 minuten te reflecteren (dagboek schrijven, mediteren, visualiseren, affirmaties…) en tot slot 20 minuten te groeien (leren via boeken of educatieve YouTube). En dit gedurende minimum 66 dagen, aangezien de wetenschap aantoont dat het gemiddeld zo lang duurt om ons een nieuwe gewoonte eigen te maken. (Ter info: dit is een gemiddelde en varieert sterk, het kan dus veel korter of langer zijn voor jou.)

Als dit voor Robin Sharma dé belangrijkste tip is die hij zijn kinderen wil meegeven, vond ik het niet mis om er zelf mee aan de slag te gaan. En zo starte ik de ochtend erop met een nieuwe ochtendroutine die ik intussen twee weken volhoud. De resultaten mogen er wezen: ik voel me energieker, gelukkig én productiever dan voorheen!

4u45. Het alarm gaat af. Ja, pijnlijk vroeg, zelfs voor een vroege vogel als mezelf. Gelukkig wordt het dan net licht deze tijd van ’t jaar, maar vooral het vogelconcert dat mij vanuit het raam toezingt stemt tot opstaan. Ik was mezelf (ijskoud water is een must op dit uur) en kleed mezelf aan, was de lavabo’s en zet de ramen open.

5u. 20 minuten yoga: ofwel Yoga with Adriene ofwel improvisatie. Soms gebruik ik ook de step.

5u20. 20 minuten meditatie. Momenteel doorloop ik “21 Days of Abundance Meditation” van Deepak Chopra. Wanneer dat afgerond is, keer ik terug naar mijn favoriete stilte meditaties waarbij ik gedachtenvrij probeer te blijven.

5u40. Nu zet ik koffie en kruidenthee, doe ik de vaat en maak ik de keuken proper. Als alles er piekfijn bij ligt (rond 6u), schrijf ik in mijn dagboek met een tasje koffie. Nadien lees ik tot Meneer Organica opstaat rond 7u. Dan praten we of lezen we nog wat.

8u. We vertrekken om een uurtje te wandelen rond de potpolder. Ik schafte loopschoenen aan en durf al eens korte eindjes joggen. Weliswaar met mijn tong op de grond 🙂 Intussen luister ik naar audioboeken via Storytel.

9u. Bij thuiskomst moet ik meestal bekomen en eet ik mijn brunch: een stevige groene smoothie, met nadien mijn favoriete gezonde zonde: een appel met notenpasta en rozijntjes erop. Jawel, oordeel niet tot je het geproefd hebt 🙂

10u. Mijn poetsroutine begint. Ik volg het systeem van Flylady. Ik vind het een geweldig systeem omdat ik nooit meer een vuil huis heb of zelfs een grote kuis moet doen. Soms ben ik niet klaar in een uurtje, maar dat is wel mijn streefdoel.

11u. Tijd om creatief te wezen. Na het zien van dit filmje van Veronica Krestow, besefte ik dat ik de laatste maanden (jaren?) geen prioriteit meer gemaakt heb van mezelf creatief uiten. Daarom maak ik nu dagelijks tijd om te schrijven, te tekenen of te ontwerpen.

De rest van de dag heb ik geen strak schema meer. Meestal geniet ik zo van de creativiteit dat ik dat in de namiddag verderzet, afgewisseld door leespauzes, educationele/spirituele YouTube en koken. We eten ons avondmaal uitzonderlijk vroeg (16 à 17u) aangezien ik rond 20u mij voorbereid om te gaan slapen. Dan zet ik alles klaar voor de volgende ochtend en als ik veel moed heb doe ik de vaat zodat ik de ochtend erop minder werk heb. Rond 21u lig ik in bed en lees ik nog tot 22u ongeveer. Meestal krijg ik 7u slaap, wat momenteel voldoende voelt. Maar ik vermoed dat ik in de winter meer uren slaap nodig heb, dus dan pas ik aan zoals nodig.

(foto)

10 gedachten over “Nieuwe ochtendroutine

Voeg uw reactie toe

  1. Je kan het natuurlijk aanpassen zodat het voor jou wel werkt: opstaan om 6u of 7u… Ik kan het in elk geval aanraden. Vandaag een terugval (2u later opgestaan dan bedoeld) en ik voel me direct een pak minder energiek en productief. Het verschil is duidelijk merkbaar.

   Like

 1. Ja, strak schema. Een paar jaar geleden deed ik het ook, om vijf uur opstaan. Zelfs in de winter. Ik genoot ook heel erg van die stille ochtenden, en dan de zon zien opkomen…
  Tegenwoordig sta ik op als het net licht wordt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, strak schema heb ik wel nodig, zeker in het begin, anders ben ik veel te laks en komt er niets van in huis 🙂 Hoe heb jij je inwendige klok zo ver gekregen om op te staan als de zon opkomt? Slaap je zonder gordijnen?

   Like

 2. Wauw, wat een discipline! Hoe lang het duurt om een gewoonte erin te krijgen, tja, bij mij is altijd echt wel het probleem dat na een paar dagen of hooguit weken de verveling als het ware toeslaat, ik weet niet waarom, dan ga ik het weer anders doen…

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is herkenbaar hoor. In dit geval merk ik dat ik me beter en energieker voel. Dat motiveert om vol te houden. Gisteren na middernacht in slaap gesukkeld, daardoor vanmorgen tot 7u in bed en ik voel me direct veel minder energiek, nog geen yoga/meditatie/leessessie gehad, ik ben lomp en laat vanalles vallen, heb precies een waas in mijn hoofd, heb de kat bijna tussen het venster gekneld… Als ik zoals vandaag een terugval heb, word ik er aan herinnerd dat ik me zo NIET wil voelen en daarmee ben ik gemotiveerd om morgen terug om 5u op te staan. Maar net als jij heb ik nood aan variatie, als die tijd komt zal ik weer aan mijn routine sleutelen 🙂

   Like

  1. Ik mis het nog steeds, maar alles went. Ook niet alleen zijn 🙂 Meneer Organica is nu 2 dagen op cursus, dus ik genieeeet! Vind jij nog een momentje alleen? Las net op je blog over jouw ervaring met stilte: zo herkenbaar ❤

   Like

 3. Ergens kan ik me daar zeker in vinden. Ik sta ook – bewust – 1,5 uur op voor vertrek (of nu: voor ik thuiswerk). Ik vind het belangrijk dat ik al even een moment voor mezelf heb ’s ochtends voor ik aan de orde van de dag begin. De lockdown heeft er zeker voor gezorgd dat mijn creativiteit weer heel sterk werd aangewakkerd. Sociale contacten zo goed als nihil en bezig blijven helpt me om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. Rare tijden hé. Hoop alles goed met jou.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: