Verbondenheid

Dat er tussen de mensen onderling veel verbondenheid en hulp ontstaat in deze dagen, is duidelijk. Maar ik merk deze dagen ook op een andere manier een enorme verbondenheid in deze wereld. Namelijk hoe hard we niet zonder elkaar kunnen, zonder elkaars kennis, elkaars job, elkaars sectoren…

Toen in België verkondigd werd dat enkel essentiële winkels en sectoren actief zouden blijven, werden bestelwagens met plasticfolie tegengehouden door de politie wegens ‘niet essentieel’. Deze bedrijven moesten dan ook hun productie stopzetten. Maar al snel werd het duidelijk dat de voedingindustrie in de problemen kwam omdat zij die folie gebruikt om hun voeding te transporteren naar de supermarkten. Intussen is er sprake van een heroriëntering over wat dan wel essentieel is. Logisch ook dat wanneer de nood hoog was er drastische maatregelen genomen werden, en dat dit intussen rustig kan geherevalueerd worden.

Maar voor plastic is olie nodig. Die olie raffinaderijen hebben op hun beurt machinerie nodig, die dan weer onderdelen nodig heeft, die op hun beurt allerlei soorten metalen nodig heeft en ga zo maar door.
Of: om supermarkten te bevoorraden zijn er vrachtwagens nodig, die moeten gedepanneerd worden, waardoor de mechaniciens aan onderdelen moeten geraken, die op hun beurt weer aan grondstoffen moeten geraken.
Of: om supermarkten te bevoorraden zijn er wegen nodig, die aangelegd worden door moedige weg arbeiders, die op hun beurt voeding nodig hebben om dat zware werkt te verrichten, die trouwens ook machines gebruiken die ook onderdelen en grondstoffen nodig hebben…
Op zo’n moment zie je plots erg duidelijk het onzichtbare spinnenweb ‘mensenweb’ dat wij hier op wereld gecreëerd hebben.

Enerzijds is ons mensenweb delicaat; als er een sector tussenuit valt, krijgt de rest het ook moeilijk. Anderzijds is het zo mooi om te zien hoe wij als menselijke organismen een geheel vormen. Alhoewel wij ons in deze westerse maatschappij individualistisch voordoen en zelfstandig door het leven proberen gaan, verliezen we uit het oog hoe hard we elkaar eigenlijk nodig hebben. Het is op grote schaal; je ziet elkaars gezichten niet, maar toch zijn ze er wel. Die duizenden en duizenden mensenhanden die onzichtbaar helpen dit web te bouwen, zodat wij het gevoel mogen hebben om ‘zelf’ ons leventje op te bouwen.

Het maakt me nederig te weten dat er zoveel mensen dag in dag uit meewerken om mijn leven vorm te geven. Bij deze aan eenieder wie dit leest: dank je! Ook jij maakt een deel uit van dit onzichtbare web, zelfs als je het niet weet of je eigen aandeel niet ziet. Toch is die er, die onzichbare maar voelbare verbinding. Dankzij jou kan ik hier mijn leven vormgeven, en daarvoor ben ik je ontzettend dankbaar.

(foto)

9 gedachten over “Verbondenheid

Voeg uw reactie toe

  1. Oh wat mooi dat filmpje, dat raakt me diep! Bedankt om te delen 🙂 Ik deel je gevoel i.v.m. lokaal consumeren, het zou nog véél fijner zijn om mensen face-to-face te kunnen bedanken dan in gedachten dankbaar te zijn voor al die onzichtbare handen!

   Geliked door 1 persoon

 1. Zeker. Dito.
  Wat ik tegelijkertijd beangstigend vind, is dat er evenzovele financiële en politieke belangen meeliften op zo’n verbinding. Je denkt dat je iets doet, maar hebt niet door wat het onbedoelde effect is. Dat is dan weer het nadeel van het complexe web… Maar inderdaad, een beetje dankbaarheid is nooit weg! 😊

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is waar, als je iets doet weet je eigenlijk nooit wat het resultaat daarvan zal zijn. Dat kan beangstigend zijn, maar ook zonder ons “wereldwijde mensenweb” is die onderlinge verbinding er: met de natuur, met onze lokale gemeenschap, enz. Die verbondenheid is eigenlijk erg natuurlijk, alleen negeren wij dat liever omdat het zo onvatbaar is. Moest ’t je boeien, deze workshop heeft mij heel veel bijgebracht: https://marcsiepman.nl/aanbod/workshop-dweilen-kraan-dicht/.

   Geliked door 1 persoon

   1. Oe… wat interessant zeg! Leuke tip!
    Tja, ik heb af en toe de neiging om te versomberen in allerlei conspiracy theories, omdat de wereld in handen is van nietsontziende politici, machthebbers, beursgerichte bedrijven, pharmaceuten en ga zo maar door…🙄

    Like

 2. Dat heb je heel goed verwoord, en ik hoop ook dat deze crisis iedereen doet inzien hoe alles aan elkaar hangt, en hoe -letterlijk- de hele wereld met elkaar verbonden is. We moeten voor elkaar zorgen, niet enkel voor onszelf, anders komen we er niet. En ieder heeft zijn/haar plaatsje in dit geheel, dus misschien kunnen we ook een beetje stoppen met het ophemelen van sommige beroepen en het neerkijken op andere.

  Geliked door 2 people

  1. Helemaal mee eens! Dat neerkijken op een ander (persoon of beroep) slaat echt nergens op. Eens je je bewust wordt van dit mensenweb, doe je dat automatisch niet meer denk ik. Als er dan iets mag voortkomen uit heel deze situatie, hoop ik dat het meer bewustwording is 🙂

   Geliked door 1 persoon

  2. Dat vind ik nou ook! Bijvoorbeeld, de absurde salarisverschillen… Iedereen is belangrijk, althans…. sommige goedbetaalde functies kunnen we in feite gewoon missen😊
   Ik zal nooit dat hoofdstuk vergeten uit Koning van Katoren, waarin de vuilnismannen in het (door de draak 😁) zwaarvervuilde stadje Smook miljonairs waren….

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: