Exponentiële groei

Uit de media verschijnen allerlei cijfers en grafiekjes, waaronder ook deze:

bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/17/de-zin-en-onzin-van-coronacijfers/

Graag wil ik hierbij een alternatieve grafiek voorstellen op basis van mijn eigen vaststellingen:

alternatieve grafiek

Alhoewel in de media de aandacht graag gevestigd wordt op de besmettelijkheid en dodelijkheid van dit virus, op de economische gevolgen voor ons land, alsook de psychologische gevolgen voor de individuen, richt ik me graag op de positieve gevolgen van deze situatie. Alhoewel we onszelf fysiek (niet sociaal!) distantiëren van elkaar, voel ik me meer dan ooit verbonden. Dagelijks telefooneer ik meer dan ik normaal op een jaar bel, WhatsApp staat niet stil, ik krijg volop mailtjes en ik Skype regelmatig met jan en alleman. Ik sprak vrienden die ik al enkele maanden niet meer hoorde en het doet echt deugd om me zo verbonden te voelen met iedereen.

Maar behalve dat digitaal sociale aspect, merk ik ook dat mensen (na de initiële stormloop naar de supermarkt) er ook écht voor elkaar zijn. Elkaars hond uitlaten, iets meebrengen voor elkaar van de supermarkt, elkaar iets geven waar we momenteel niet meer aan kunnen geraken, enz. Het is waarlijk mooi om te zien.

Ook initiatieven als gezamenlijk op het balkon zingen, applaudiseren of pottenkloppen brengen tranen in mijn ogen (yes, I’m a softie). Die gebaren zijn zo mooi en op zo’n momenten voel ik duidelijk dat we één zijn. We staan er helemaal niet allemaal alleen voor in deze crisis, in deze wereld: wij zijn één geheel.

Online vindt er intussen een exponentiële groei plaats aan gratis initiatieven die mensen met elkaar delen. Gratis sportprogramma’s om thuis te doen zonder apparatuur, gratis naar audioboeken luisteren, van thuis uit naar de opera gaan, noem maar op. En ook spirituele leraars steken ons een hart onder de riem door hun wijze woorden met ons te delen, zoals Eckhart Tolle en Rupert Spira. Daarnaast zijn er gezondheidswerkers die zomaar hun expertise delen over hoe we onze gezondheid optimaal kunnen houden. Dit permacultuur kanaal start dan weer met een reeks over hoe je je gazon kan omtoveren in een levendige en gezonde bron van voeding in deze onzekere tijden.

Je kan de grafieken bekijken en panikeren. Of je kan naar alle initiatieven kijken die als paddenstoelen uit de grond schieten en beseffen dat de wereld echt mooi is. Hiermee wil ik de ernst van de zaak niet minimaliseren, maar wat ik met zekerheid weet is dat paniek helemaal niets oplost. Mensen die elkaar steunen, helpen en digitaal gezelschap houden daarentegen, dat is hoopgevend. Dat is wat ons als mensheid hier doorheen zal helpen. En dat is het aspect waar ik me de komende weken op zal blijven focussen ❤

3 gedachten over “Exponentiële groei

Voeg uw reactie toe

    1. Zoals je zelf zegt: het is een gewoonte. Het feit dat je ’t nu probeert is de eerste stap, als je volhoudt wordt het na verloop van tijd je standaard manier om naar de wereld kijken. Ik weet dit omdat ik vroeger pessimistisch was, maar door de jaren heen heb ik mezelf dat afgeleerd.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: