Kruiden en oliën die (mogelijks) helpen

* Ik ben geen gezondheidsexpert. Dit bericht schrijf ik op basis van lessen, boeken en persoonlijke ervaring de voorbije jaren. Ik kan niet garanderen dat deze middeltjes effectief zijn. Kruiden en essentiële oliën hebben contra-indicaties, net als reguliere geneesmiddelen. Ga dus niet zomaar aan de slag tenzij je kennis van zaken hebt of met zekerheid weet dat je deze ingrediënten mag gebruiken (zeker als je ook andere medicatie inneemt). Zwangere vrouwen en kinderen moeten extra voorzichtig zijn!

De mondmaskers zijn op. Iedereen hamstert voeding (en toiletpapier). Het is allemaal wat surrealistisch. In deze westerse maatschappij, in deze generatie waarin ik geen oorlog, hongersnood of andere ellende gekend heb, is dit een wake up call. Waar er eerst sprake was van ‘het zal niet zo’n vaart lopen’, tot ‘over een paar weken is dit over’, is er nu al sprake van enkele maanden. Ik kan het me op dit moment echt niet inbeelden hoe de wereld er over enkele weken of maanden zal uitzien. Wat een bevreemdend gevoel.

Maar toch blijf ik er rustig onder. Niet omdat ik de situatie minimaliseer, maar omdat ik doe wat ik kan en besef dat de rest niet in mijn handen ligt. We hebben ons huis gevuld met gezonde voeding (noem het hamsteren, maar als we daardoor de komende weken niet meer onder het volk hoeven komen, lijkt me dat een goede stap in het bestrijden van de verspreiding). We blijven zo veel mogelijk binnen op een dagelijkse natuurwandeling na. Verder zorgen we voor ons mentaal en emotioneel welzijn door yoga, meditatie en inspirerende boeken. We houden sociaal contact via WhatsApp, Skype, mail en gsm.

Tot slot helpen ook kruiden en oliën mij om rustig te blijven. Kruiden zijn namelijk veel krachtiger dan de doorsnee mens denkt, en ze zijn vooral in hun element als je ze preventief inzet. Eens ziek, reken ik graag op de gangbare geneeskunde. Maar helaas richt de gangbare geneeskunde zich te weinig op preventie (op uitgeputte mondmaskers, handen wassen, elleboogniezen en afstand houden na in deze situatie).

Hierbij een overzicht wat je zou kunnen proberen. Sommige ingrediënten liggen allicht in uw keukenkast.

Immuunversterkende thee

Ingrediënten per tas

 • 1 neep gedroogde tijm. Een neep = de hoeveelheid kruiden die je in één keer tussen duim en wijsinger kunt vastnemen. Deze manier van kruiden meten is interessanter dan een afgewogen hoeveelheid, omdat een groter persoon doorgaans grotere vingers heeft en dus meer kruiden binnenkrijgt (en nodig heeft), dan een iemand met een kleiner gestalte.
 • optioneel: 1 neep gedroogde vlierbloesems

Gebruik

 • overgiet de kruiden met net-niet-kokend water en laat 10 minuten overdekt (!) trekken. Giet nadien door een zeef en drink op. (Of gebruik een thee-eitje, maar zorg dat je de tas kan afdekken tijdens het trekken zodat de stoffen niet vervliegen.)
 • drink dagelijks max één liter van deze thee en las nu en dan een pauze in (bvb ’s weekends niet). Dit is belangrijk omdat er anders gewenning optreedt en de kruiden dan geen werking meer hebben.

Werking

 • Tijm is een sterk immuunstimulerend middel. Ideaal dus om je ‘vechtertjes’ optimaal te activeren in deze tijden. Daarnaast ook sterk antibiotisch en ontsmettend, wat ook mooi meegenomen is.
 • Vlier is gekend als middel tegen griep en verkoudheid. Ik heb de voorbije jaren ondervonden dat door vlierbloesem toe te voegen aan mijn thee, elk begin van een ziekte makkelijk in de kiem gesmoord wordt.

Vier dieven olie

Achtergrond

Vier dieven olie is een mengeling van etherische oliën (of essentiële oliën of EO) die -volgens de legende- door dieven gebruikt werd ten tijde van de pest. Ze zouden doeken gedrenkt hebben in deze mengeling en dat in maskers gestopt hebben. Daarmee zouden ze erin geslaagd zijn om graven te beroven, zonder zelf de pest op te lopen. De pest was een bacterie, nu is er echter sprake van een virus. Toch geeft dit mij het gevoel dat ik iets kan doen om onszelf te beschermen.

Ingrediënten (gebaseerd op dit recept)

 • 40 dr(uppels) etherische olie = essentiële olie = EO van kruidnagel
 • 35 dr EO citroen
 • 20 dr EO kaneel bast
 • 15 dr EO eucalyptus
 • 10 dr EO rozemarijn

Gebruik

 • meng alle oliën samen in een donkere glazen fles. Glas, want EO lost plastic op. Donker, want EO is lichtgevoelig.
 • Deze mengeling is véél te sterk en moet dus verdund worden. Een veilige verdunning is 1 à 2%. Dit wil zeggen dat je de mengeling oplost zodat er max 2% in het eindproduct zit.
 • EO is NIET oplosbaar in water, wel in alcohol of olie. Zelf heb ik deze mengeling opgelost in vodka.
 • Dit zijn de hoeveelheden dit ik aanhield om tot een correcte verdunning van 2% te komen: 200 dr vier-dieven-olie op 500ml vodka. Ik goot deze mengeling in een donkere sprayfles. Schudden voor gebruik.
 • Opgelet: EO is giftig voor huisdieren!
 • Met deze spray heb ik in eerste instantie heel ons huis ‘ontsmet’ door het in alle kamers te verstuiven. Verder gebruiken we het zodra we thuiskomen: dan besproeien we elkaar van kop tot teen. Ik gebruik deze spray ook elke ochtend in de slaapkamer. Ik maakte een kleine verstuiver voor de wagen, om onszelf en de wagen te ontsmetten bij het instappen.
 • Als we buitenshuis gaan, dragen we onze Buff (voorlopig niet voor de mond, maar dat kan wel) die we vooraf besproeien met de spray.
 • Als de situatie nog erger wordt, begin ik ook met het verstuiven van de vier-dieven-olie in onze olie diffuser. Momenteel heb ik dit nog niet gedaan, omdat we dan de katten lange tijd buiten moeten laten om zeker te zijn dat ze het niet inademen.

Tea Tree olie

Tea tree olie is een ongelooflijk krachtige etherische olie, dat op alle vlakken goed scoort: tegen bacteriën, tegen schimmels én tegen virussen. Daartegenover staat dat het heel straf spul is, en dus met mate gebruikt moet worden. Er wordt ook gezegd dat dit dé giftigste etherische olie is voor katten en honden.

Gezichtstoner
Recept: 60 ml water, 3dr EO tea tree, 3dr EO pepermunt, 1dr EO eucalyptus. Goed schudden vlak voor gebruik aangezien water en olie niet mengen. Dagelijks verstuiven op gezicht.

Haarspoelmiddel
Recept: 250 ml water, 1 theelepel appelciderazijn, 1 dr EO tea tree. Goed schudden voor gebruik. Na het haar wassen, inmasseren in haar en hoofdhuid, even laten zitten en uitspoelen.
Alweer een manier om wat tea tree toe te dienen en in te ademen. Tegelijk is tea tree ook goed tegen roos, wat veroorzaakt wordt door gisten op de hoofdhuid.

Was
Vandaag deed ik een druppel tea tree bij de wasverwachter (azijn) om ook daar alle ziektekiemen tegen te gaan. Ik was met natuurlijke middelen als wasnoten en paardenkastanje, dus leek een tea tree-boost een goed idee.

Placebo effect

Tot slot wil ik nog iets kwijt over het placebo effect. Dat treedt op wanneer iemand gelooft dat een middel of handeling hen zal genezen, waardoor die persoon ook geneest. Dit kan bij placebo medicatie, maar evengoed bij een gelovig persoon die een heilige plaats bezoekt en onverklaarbaar geneest.

In de ayurveda beseffen ze dat dit placebo effect tientallen tot zelfs honderden keren krachtiger kan zijn dan gelijk welke medicatie die wij momenteel voor handen hebben. Als iemand gelooft dat iets zal werken, dan maakt het lichaam zélf stoffen aan die vele malen sterker zijn dan medicatie. Ons lichaam wil niets liever dan zichzelf genezen; als je het niet in de weg staat met negatieve gedachten, kan je lichaam letterlijk wonderen verrichten.

Dit wetende vind ik het belangrijk om te geloven dat bovenstaande zaken werken. Ik geloof dat kruiden en etherische oliën mij beschermen. Ik geloof dat ik door gezonde voeding mijn immuunsysteem sterker maak. Ik geloof dat ik door niet te panikeren mijn gedachten positief houdt, waardoor mijn lichaam minder belast wordt en ik beroep kan doen op diens zelfgenezende kracht.

Hebben jullie nog tips om onszelf zo gezond mogelijk te houden de komende weken en maanden?

(foto)

4 gedachten over “Kruiden en oliën die (mogelijks) helpen

Voeg uw reactie toe

 1. Mooie post!

  Ik eet elke dag een champignon, omdat ik in “De voedselzandloper” gelezen heb dat het wetenschappelijk bewezen is dat paddestoelen je immuunsysteem stimuleren. En baat het niet, dan hebt ge toch vezels binnen he 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Eén champignon? Hoe doe je dat dan zodat de rest bewaart? Eet je de gewone witte champignons? Ge doet er mij al zin in krijgen mmmm, keilekker!
   Ik beluisterde een podcast met Paul Stamets en blijkt dat champignons ondergewaardeerd zijn op gezondheidvlak, dus ik zou er niet van verschieten dat ze ook immunostimulerend werken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: