En toen waaide mijn haar weg

Wind genoeg dezer dagen. Huizen verliezen dakpannen, bomen verliezen takken en mijn hoofd verliest haar. Uhhh? Dat laatste is figuurlijk, niet letterlijk. Nou ja, wel letterlijk dat ik haar minder heb, maar niet door de wind. Wel toevallig in een periode dat er veel wind is.

Ik heb doorheen mijn leven vaak mijn haar laten groeien tot ik het beu werd en mijn lange lokken inruilde voor een korte coupe. De eerste keer deed ik dit toen ik puberde, dan eens toen ik in de hogeschool zat, weer toen ik werkte (waarbij ik als ‘meneer’ aangesproken werd toen ik in de winkel langs achter benaderd werd door klanten) en dit is de vierde keer.

Het verschil is dat er dit maal geen kapper aan te pas kwam. Ik ga al jaren niet meer naar de kapper. Enerzijds omdat ik het een zonde van het geld vindt, maar vooral omdat ik het niet graag doe. In tegenstelling tot veel vrouwen vind ik dat gefriemel aan mijn hoofd maar niks, laat staan de verplichte small talk die erbij komt. (Ik zie heus zelf wel dat het regent!) Bovendien groeit mijn haar uitzonderlijk snel, dus moest ik elke 4 weken terug wilde ik er degelijk uitzien (voor zover dat mogelijk is). De kapper werd dus enkele jaren geleden reeds afgevoerd.

Lichaamsbeharing

De goesting om mijn haar terug kort te doen sluimerde intussen toch al een jaar. 2018 en 2019 stonden in het teken van mijn lichaamshaar te aanvaarden. Voordeel: ik heb snel groeiend haar, nadeel: overal op mijn lijf. Sinds 2018 laat ik mijn okselhaar staan. Intussen vind ik het mooi, het is een kwestie van gewoonte. Als ik zin heb scheer ik het eens af, maar dat is slechts twee maal voorgevallen. In 2019 liet ik ook mijn beenhaar staan. Dat vond ik moeilijker te aanvaarden. Daar sta je dan in je vrolijke jurk en harige benen. Natuurlijk zijn harige benen even vrouwelijk als mannelijk, maar ik had er moeite mee. Gaandeweg wende ook dat en nu vind ik mijn behaarde benen niet meer of minder mooi dan gladde benen. Mijn schaamhaar laat ik overigens al lang staan: de jeuk en ingegroeide haren heb ik jaren geleden vaarwel gezegd en heb er geen seconde spijt van!

Wat ik wel nog doe, is mijn gezichtshaar epileren. Als ik zeg dat ik als vrouw overal behaard ben, dan bedoel ik dat vrij letterlijk 🙂 Met mijn hormoonhuishouding geen enkel probleem, ’t is nu eenmaal hoe ik ter wereld kwam. Ik loop niet rond met een unibrow, een snor of een baard, wat wel het geval zou zijn moest ik mijn gezicht niet onderhouden. Daarom ben ik zo blij dat ik mijn oksel- en beenhaar niet meer hoef te onderhouden; ik heb genoeg werk aan mijn gelaat. Helpt natuurlijk niet dat ik donker en dik haar heb, maar gelukkig (?) word ik sinds enkele jaren grijs, dus misschien valt het binnenkort minder op.

Vrijheid

We dwalen af. Die lange lokken, die stoorden mij al even. Dan lag mijn haar weer niet goed, als het regende kreeg ik van dat kroezelhaar en overal in huis vond ik lange haren (snelle haargroei = veel haaruitval, niet te begrijpen dat ik niet kaal ben!). Toch duurde het een jaar voordat ik de stap zette. Ik gaf de man een schaar en hij knipte mijn haar eerst tot aan mijn schouders. Een kapsel kon je ’t niet noemen, maar ik was al twee keer blijer met half zoveel haar. Enkele dagen later overtuigde ik hem om mijn haar met zijn tondeuse af te scheren, weliswaar op de langste stand, 4cm. Het voelde geweldig aan, maar ik had nog steeds bad hairdays en zag ik er soms heel gek uit als mijn weerborstel niet in de goeie richting wilde liggen. Ik experimenteerde wat met zelfgemaakte lijnzaadgel (werkt verbazingwekkend goed) maar uiteindelijk kreeg ik de man zo ver om mijn haar tot op 1cm te scheren. Toen het opzetstuk kapot bleek, werd het 2cm.

Ik vind het geweldig. De man niet, maar dat geeft niet, hij steunt me en dat is het voornaamste. Ik voel me voor het eerst sinds lang weer mezelf. Alsof ik een hele last achter me liet. Ik voel me (erg ironisch) ook veel vrouwelijker. Ik krijg met mijn korte haar meer zin om kleedjes aan te trekken en oorringen te dragen. Misschien een onbewuste manier om te compenseren voor het ‘mannelijke’ kapsel? Wie weet, maar ik voel me er voorlopig geweldig bij. Bad hairdays bestaan niet meer, lang haar dat zich overal in huis nestelt ook niet, en de wind en regen deert mijn kapsel niet. Wat een vrijheid!

Een nieuw hoofdstuk?

Jaren geleden las ik eens dat wanneer je je haar kort knipt, dat een teken is dat je een nieuw hoofdstuk gaat betreden. Of dat waar is weet ik niet, maar op dit moment voelt het wel zo. Alsof ik een kleine wedergeboorte doormaak en mezelf herontdek. Toen ik dit aan de man vertelde lachtte hij, maar later die dag luisterde hij naar een podcast waarin een vrouw hetzelfde deelt. Toeval? I think not. (Die podcast vind je hier.)

(foto)

4 gedachten over “En toen waaide mijn haar weg

Voeg uw reactie toe

  1. Ik liet mijn haar al twee keer kort knippen op een moment dat ik aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven toe was, en dat voelde ook goed op dat moment, als een nieuwe start. Dus wat je daar schrijft over jezelf herontdekken, daar zit wel iets in, denk ik. Eén van de redenen waarom ik het mijne lang draag is dat ik dan niet naar de kapper hoef. Ik knip af en toe een beetje bij en met mijn natuurlijk krullend haar valt het toch niet op als het niet gelijk geknipt is. Heel kort zoals jij, dat heb ik als kind wel gehad, maar nu zou ik niet goed meer durven.

    Geliked door 1 persoon

    1. Herken ik helemaal; haar laten groeien om de kapper te vermijden! Alleen heb ik geen krullen dus deed ik het elke dag in een dotje om het weg te moffelen. Tof dat je deelt dat je dezelfde ervaring had i.v.m. nieuw kapsel-nieuw hoofdstuk!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: