Minimalistisch koken: vereenvoudige recepten

Koken is helemaal in, da’s een goede vooruitgang. Weg met de fabrieksvoeding dat niets meer met voeding te maken heeft (wegens niet VOEDzaam) en de kunstmatige smaak-, bewaar- en kleurstofjes. Weg met alle overbodige plastic verpakkingen, weg met al die schreeuwerige reclames in je keukenkast. Back to basics.

Overaanbod

Of niet? Vroeger interesseerde voeding me weinig: ik at omdat ik honger had, maar liefst wilde ik wat anders gaan doen. Pas rond mijn dertigste kreeg ik interesse in gezonde voeding en leerde ik koken. Maar in de wirwar van kookboeken en -programma’s vond ik mijn weg niet. Het werkte zelfs ontmoedigend: toen ik een boek over dagelijkse kost inkeek, sloeg men mij met ingrediënten rond de oren waar ik nog nooit van gehoord had. Als minimalist die in een klein huis woont -inclusief bescheiden keuken- werd ik niet happy bij de gedachte om voor elk recept een ander ingrediënt aan te schaffen dat dan eeuwig stof zou liggen verzamelen.

Gelukkig kwam internet to the rescue, alsook -het moet gezegd- de schoonmama. De voorbije jaren leerde ik mezelf koken met een aantal basisingrediënten die ik overal kan gebruiken. Alle ingrediënten worden vaak gebruikt waardoor niets over datum gaat. Bovendien verdwijnt er ook niets in het vergetelhoekje om het dan zeven jaar later in een nieuwe gedaante terug te vinden. Been there, done that. Horror!

Ingrediënten weglaten of vervangen

De eerste grote doorbraak die ik kreeg om eenvoudig te koken, was het inzicht dat speciale ingrediënten vaak weggelaten of vervangen kunnen worden door iets wat je al in huis hebt. Ik wist echter niet welke ingrediënten uitwisselbaar waren, maar gelukkig vond ik dit superinteressant overzichtje van Stonesoup. Dankzij deze cheat sheet ben ik beginnen koken en nu kijk ik er niet eens meer naar en vervang ik ingrediënten op mijn gevoel en meestal lukt dat aardig 🙂

Recepten herleiden tot de essentie

Een bijkomend idee dat ik bij Stonesoup oppikte, is dat bijna elk recept tot een zestal ingrediënten kan herleid worden. Als ik iets nieuw wil proberen, google ik een drietal varianten van hetzelfde recept. Door deze te vergelijken kan ik er gemakkelijk de basisingrediënten uit filteren. De overige ingrediënten zijn toegevoegd door de schrijver om het recept specialer of ‘van hen’ te maken, maar nodig zijn ze niet. Het basisrecept bewaar ik dan in Evernote om het later opnieuw raad te plegen en bij te schaven waar nodig.

In de toekomst zal ik een aantal basisrecepten posten voor gelijkgezinde zoekers naar eenvoudige én flexibele recepten.

(foto)

7 gedachten over “Minimalistisch koken: vereenvoudige recepten

Voeg uw reactie toe

  1. Wat fijn, maar ik zeg het erbij: ’t is back to basics, ik ben geen keukenprinses hoor 😉 (p.s. ik probeerde al verschillende keren op jouw blogberichten te reageren maar ik denk niet dat het gelukt is, of wel?)

   Like

   1. Je hoeft daar geen keukenprinses voor te zijn, ik vind de intentie al heel mooi. Ik ben daar ook al een tijdje mee bezig en ik merk dat ik minder en minder industrieel voedsel en industriële ingrediënten gebruik. Ik ben intussen -trouwens ook dankzij jou- meer darmvriendelijk beginnen koken. Na jouw samenvatting van Superbuikgevoel, heb ik nu ook Het Slimmedarmendieet gelezen: een heel interessant en prettig leesbaar verhaal, met eenvoudige recepten.
    Op welke blog heb je gereageerd? (Ik heb er meerdere…) Dan kijk ik het na.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: