Minimalistisch koken: een eenvoudig maaltijdschema

Weekmenu

Als je gezond en vers wil koken, maar net als mij geen geboren keukenprinses bent, dan is een eenvoudig maaltijdschema een godsgeschenk. Ik stuitte er jaren geleden op via Tim Ferriss die vertelde dat hij elke week exact hetzelfde menu at. Het idee sprak me aan en dus besloot ik het toe te passen, mits een paar aanpassingen. Wij zijn geabonneerd op een wekelijks groenten- en fruitpakket bij een lokale bioboer. Die levert verse seizoensgroentjes waardoor exact hetzelfde menu het hele jaar door aanhouden niet realistisch was. Daarom besloot ik om elke dag een recept in te plannen waarbij de groenten konden variëren. Bijvoorbeeld: maandag wrap met rauwkost, dinsdag wok, woensdag pasta met groentjes, donderdag jagersschotel, vrijdag soep, zaterdag restjesdag en zondag een maaltijd naar keuze. Dit systeem beviel ons goed en we hebben dit verschillende jaren aangehouden.

Slechts twee maaltijden

Ergens vorig jaar wilde ik wat meer vrijheid. Het vaste weekmenu werd opzij gezet en ik experimenteerde met intermittent fasting (tussentijdse vasten). Het idee sprak me aan omdat ik ’s morgens nooit honger had en me ‘verplicht’ voelde om te eten. We sloegen het ontbijt over en aten ’s middags fruit als lunch. ’s Avonds kwam er vaak gekookt eten op tafel, maar ik miste mijn dagelijkse portie rauwe groenten. Ik vond het moeilijk om elke avond rauw én gekookte voeding te presenteren. Vergeet niet: ik sta nog steeds niet bijster graag in de keuken, het moet allemaal rap gaan!

Een aantal weken geleden had ik op verplaatsing zo’n rijke lunch gegeten dat ik die avond geen honger had. Zonder eten naar bed dus, en met grote honger wakker ’s morgens. Het idee om een lekker ontbijt naar binnen te spelen deed me met meer enthousiasme dan normaal uit bed springen. Dat bracht me aan het denken: zin hebben in ontbijt was extra motivatie om op te staan. Ik sprak erover met manlief en daarmee werd ons recentste systeem geboren. We eten nu ’s morgens een lekker ontbijt van fruit, granola en een beetje yoghurt. ’s Middags eten we salad in a jar (rauwkost in een bokaal) gecombineerd met een portie warm eten. En ’s avonds eten we niets meer. Als de honger toeslaat zijn er rijstwafels of nootjes, maar tot nu toe merken we eerder ‘goestingskes’ dan echte honger 😉 Daarmee komen we voor het eerst tegemoet aan het gezegde: Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar.

De kers op de taart? Ik ben één keer bezig met bokaalslaatjes maken voor de ganse week en verder kook ik slechts twee à drie keer per week. That’s it! Lekker minimalistisch én supergezond. In de winter zal dat mogelijks minder rauwkost worden en meer gekookt eten, maar dat zien we dan wel weer.

(foto)

7 gedachten over “Minimalistisch koken: een eenvoudig maaltijdschema

Voeg uw reactie toe

 1. Grappig, ik heb dezelfde omslag gemaakt met intermittent fasting: ik eet nu ook een royaal ontbijt en een stevige lunch. Ik neem ook een licht zoet vieruurtje (vb gezond fruitijsje) en een licht avondmaal van enkel groenten met soms wat vlees of vis. En ik val nog steeds af.
  Op voorhand gesneden fruit vind ik eerlijk gezegd niet lekker.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je hebt gelijk: voorgesneden fruit is niet lekker. Toen ik dit een paar weken geleden schreef aten we bessen, druiven en meloen en dat ging goed. Nadien merkte ik dat het overige fruit vooraf snijden geen goed idee is. Dat afvallen mag hier ook wel beginnen 😉 (al was dat niet mijn hoofddoel)

   Like

 2. Ik ben hier ook aan het uitzoeken hoe gezonder te eten en alles beter te organiseren. Elke week hetzelfde eten lijkt me inderdaad een goede oplossing, met wat variatie natuurlijk. Dat lijkt alvast een goede basis om mee te beginnen.
  ’s Avonds zo weinig eten is hier wel geen optie, want dan word ik ’s morgens wakker met migraine.
  Die groenten in een pot, dat klinkt interessant…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: