De onbetrouwbaarheid van onze waarnemingen

Stel je zit in midden in de woestijn en je hebt ongelooflijke dorst. Plots zie je aan de horizon een oase verschijnen. Je snelt je er naar toe maar wanneer je het verkoelende water wil aanraken en het frisse water wil proeven… blijkt er enkel zand te zijn. Je ogen hebben je misleid: je tastzin bevestigt niet de informatie die je ogen doorgaven en dus besluit je dat de oase niet echt is. Met andere woorden: als één van onze zintuigen door de andere zintuigen niet bevestigd wordt, geloven we de waarneming niet.

Wanneer we naar een boom kijken baseren we ons op visuele prikkels om vast te stellen dat die boom er is. Je kan ook naar die boom toe gaan en de ruwe schors voelen terwijl je de frisse bosgeur opsnuift. Je hoort het ruisen van de blaadjes boven je en misschien pluk je een vrucht en proef je de zoete smaak. Op dit moment bevestigen al je zintuigen hetzelfde: er staat een boom want je ziet, voelt, hoort, ruikt en proeft hem. Alle zintuiglijke prikkels wijzen op hetzelfde en dus besluiten we: ‘Dit is een boom’.

Optelsom van zintuiglijke prikkels

Als je de vorige zin goed herleest, zit daar iets opmerkelijks: we zijn ons namelijk gewaar van onze zintuigelijke prikkels, maar het idee ‘Dit is een boom’, is een besluit dat we zélf trekken. Met andere woorden: we ervaren niet de boom maar we ervaren prikkels. Dit een belangrijk onderscheid want dit wil zeggen dat we uiterlijk niets ervaren behalve wat onze zintuigen doorgeven. En vanuit die prikkels vormen we ons mentale beelden (concepten) hoe de wereld is. Alle voorwerpen (objecten, mensen, licht, wind, enz) zijn dus concepten die we mentaal samenstellen door de optelsom te maken van onze zintuiglijke prikkels.

We kwamen al tot de vaststelling dat onze zintuigen niet volledig te vertrouwen zijn: denk aan de oase die er niet is. Denk aan het gekriebel op je lijf wanneer er een denkbeeldige spin over je loopt. Of wanneer je denkt je GSM te horen terwijl die af staat. Of dat je plots de smaak van chocolade proeft terwijl je mond leeg is. Of dat je plots de geur van je oma’s parfum ruikt terwijl ze jaren geleden overleden is. Onze zintuigen kunnen prikkels geven terwijl er niets is, maar op zo’n moment overtuigen de overige zintuigen ons dat er niets gaande is. Slechts als alle zintuigen hetzelfde bevestigen wordt het in onze ervaring ‘werkelijkheid’.

Flexibiliteit van waarnemingen

Begin je te zien hoe flexibel onze waarnemingen van de ‘werkelijkheid’ zijn? Hoe hard onze zintuigen ons om te tuin kunnen leiden? Denk aan de vorige keer dat je droomde: daar zag je vanalles, misschien hoorde, voelde, proefde en rook je zaken. Al je zintuigen kunnen in een droom geprikkeld worden en je ervan overtuigen dat dat je ‘werkelijkheid’ is, terwijl je eigenlijk in je bed ligt. We nemen heel snel iets aan als ‘waar’ op basis van onze zintuigen, terwijl diezelfde zintuigen niet erg betrouwbaar zijn.

Het is dus mogelijk dat wanneer onze zintuigen samenwerken, we iets voor ‘waar’ kunnen aannemen terwijl dat niet zo is. Denk aan mensen die waanbeelden hebben: ook zij zien, horen, ruiken, voelen en proeven, ook zij baseren zich op hun zintuigelijke prikkels. Alleen is de informatie die zij door krijgen anders dan de informatie die het meerendeel van de mensheid doorkrijgt. Maar dan kan je je wel afvragen hoe we ooit écht kunnen weten wat ‘werkelijk’ is? Misschien zien zij de ‘echte werkelijkheid’ en lijdt het meerendeel van de mensheid aan waan? (Meer hierover in een later artikeltje.)

Zintuiglijk geloof

Wat ons natuurlijk bevestigt in ons ‘zintuiglijk geloof’ is dat onze medemens onze waarneming bevestigt: “Daar staat inderdaad een boom.” Maar… hoe weet jij dat daar een medemens staat tegen wie je praat? Juist ja, via diezelfde onbetrouwbare zintuigen… 😉

Als je hier dieper over gaat nadenken, krijg je soms het gevoel dat je gek wordt en alle grip op de werkelijkheid verliest. Welkom in mijn huidige realiteit 😉 Op dit moment doorprik ik steeds meer de ‘ultieme illusie’ die onze zintuigen creëren. Welke werkelijkheid er in de plaats zal komen weet ik niet, maar als ik de spirituele leraars (die ik zie en hoor!) mag geloven is die oneindig veel mooier dan onze zintuiglijke werkelijkheid. En daarom blijven we er voor gaan, op blind vertrouwen (pun intended).

(foto)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: