De essentie van zelfhulp en persoonlijke groei

Er zijn talloze vormen van zelfhulp gaande van een levenspartner vinden, tot meer georganiseerd worden, het nagelbijten afleren of beter presteren tussen de lakens. Alhoewel het aanbod erg gevarieerd is, is er toch een rode draad te vinden.

Overdonderend aanbod

Het aanbod zelfhulp is niet te overzien, maar dat is niet verwonderlijk als je weet dat ieder van ons andere demonen wil overwinnen. Daarnaast is het ook zo dat éénzelfde techniek niet voor iedereen werkt; dit hangt af van je karakter, je vaardigheden en je achtergrond. Daarom krijg je ook een verscheidenheid aan technieken voorgeschoteld.

Het is een kwestie van eerst identificeren welke problemen je wil aanpakken en dan zoeken naar een techniek die voor je werkt. Een passende techniek zal op een bepaalde manier aangebracht worden zodat het met je resoneert: het woordgebruik, de manier waarop het uitgelegd wordt en de aangereikte oefeningen moeten met je klikken. Soms is het dus even zoeken naar een geschikte techniek, maar eens je die vindt kan die je leven veranderen. Zelf ga ik vaak voort op aanraders van vrienden omdat zij me kennen en weten welke aanpak ik apprecieer.

Bewustwording

Wat is persoonlijke groei nu eigenlijk? Het is niets anders dan ons bewust worden van onze automatische gedragingen, waarom we iets doen, waarom we ons zo voelen, waarom we zo denken of reageren, hoe we een bepaald doel kunnen bereiken, enz. Wanneer deze automatismen in ons bewustzijn komen, kunnen we er mee aan de slag.

Weerstand van het ego

Naarmate je meer bewust wordt krijgt je ego steeds minder macht over je want het ego bestaat uit onbewust handelen, automatismen, (slechte) gewoontes… Zoals we al weten haat het ego verandering; het wil niet evolueren en het verzet zich tegen persoonlijke groei. Die weerstand kan komen in de vorm van gedachten als ‘Zelfhulp is voor zwakkelingen’, je kan het in het belachelijke trekken, er op neer kijken of het negeren. Ik weet dit want ik heb dit zelf lang gedaan tot ik mentaal uitgeblust was en niet anders kon dan zoeken naar antwoorden aan de hand van zelfhulp.

Het grappige is dat toen ik bewust werd dat ik moest veranderen, de ego’s rond mij -mensen die het goed met me voor hadden- me nog steeds probeerden overtuigen om niet te evolueren. Zo suggereerden mijn ouders dat ik onderzoeken kon laten uitvoeren naar een chemische inbalans in mijn hersenen om die dan met medicatie te corrigeren. Vanuit het collectieve ego van de maatschappij kwam dan weer een duidelijke druk om antidepressiva te nemen, met een lichtelijk beschuldigende toon dat ik helemaal niet wilde beter worden omdat ik dat weigerde.

Nu kan ik zeggen dat al die ego’s negeren en mijn persoonlijke groei nastreven het mooiste geschenk was dat ik mezelf kon geven. Het ego is een zelf gecreeërde gevangenis (gevangen in oude denkpatronen en gewoontes) en elk van ons kan hier van los breken als we dat wensen.

De rode draad

De rode draad doorheen alle zelfhulp is om meer bewust te worden en daarmee beetje bij beetje het ego los te laten zodat die steeds minder macht over je heeft. Ja, dát ego dat je (onbewust) veel pijn en leed veroorzaakt. Dát ego dat niet wil veranderen en je probeert te overtuigen dat zelfhulp niet voor jou weggelegd is.

Als je het pad van persoonlijke groei ver genoeg bewandelt kom je uiteindelijk bij spiritualiteit. Vroeger moest ik zo lachen om die zweefteven die niet beter wisten 😉 Maar nu weet ik beter: mijn bewustzijn is de voorbije jaren verruimd en nu ben ik me bewust van zaken waar ik mezelf vroeger voor afsloot. Spritualiteit is niet zweverig, integendeel, het is de zoektocht om een goed leven te leiden. De ultieme zoektocht naar blijvend geluk.

(foto)

4 gedachten over “De essentie van zelfhulp en persoonlijke groei

Voeg uw reactie toe

  1. Ik ben zelf een jaar bij een psycholoog geweest en dat was voor mij ideaal om me bewust te worden van bepaalde patronen en gedragingen die bij me ingebakken zitten. Ik ben er beter uitgekomen, lichter bijna en het inzicht dat ik bekomen heb is zoveel waard!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: