Wat is trauma?

Lang dacht ik dat ik geen trauma’s in mijn leven gekend had. Ik heb een goede jeugd gehad, we hadden voldoende geld en in ons gezin heerste liefde en respect. Geen omgeving dus voor traumatische ervaringen.

Toch ontwikkelde ik op latere leeftijd angsten en depressie. Pas nadat ik hiermee in contact kwam leerde ik dat een traumatische gebeurtenis veel meer kan zijn dan wat ik aanvankelijk dacht. Ernstige trauma’s als mishandeling en misbruik vallen hier onder, maar ook schijnbaar onschuldige gebeurtenissen kunnen een trauma vormen. Intussen ben ik overtuigd dat er niemand rondloopt die geen trauma heeft meegemaakt in zijn of haar leven.

Onverwerkte emotie

Een trauma is niets anders dan een onverwerkte emotie, vaak uit onze jeugd. Als kind gebeuren er zaken die we niet begrijpen en doordat we het niet begrijpen kunnen we de bijgaande emoties niet verwerken. Die emoties stapelen zich op zonder dat ze gehoord of gezien worden. We negeren ze en duwen ze opzij en gaan verder met ons leven.

Het probleem met onverwerkte emoties is dat ze zich zich vroeg of laat uiten, wanneer de juiste stimulans er is: je kan soms heel onverwacht emotioneel getriggerd raken. Soms vind je van jezelf dat je overdreven reageert en toch heb je jezelf niet in de hand. Dit kan gaan over extreme angst bijvoorbeeld, maar ook extreme woede, huilbuien of andere emotionele uitingen.

Voorbeeld van trauma

In de lagere school moesten we zingen in het kader van muzikale opvoeding. Alhoewel ik niet graag in de belangstelling stond, zong ik graag en dus stak ik mijn hand op. Terwijl ik buiten mijn comfortzone vooraan de klas zong, begonnen de medeleerlingen te gniffelen. Ik keek bezorgd rond terwijl ik onzeker verder zong. Ook op het gezicht van mijn leraar merkte ik een onderdrukt lachje op. Ik begreep niet wat er gaande was, zong het liedje uit en haaste me terug naar mijn plaats. Later leerde ik dat ik zo vals zing als een kat.

Voor een buitenstaander kan dit als een grappige, banale ervaring overkomen, maar voor mij ging het veel dieper dan dat. Ik stond daar alleen tegenover een groep die gezamelijke lachte om iets wat ik niet wist. Ik deed mijn best om mooi te zingen, daar kon het toch niet aan liggen?! Gaandeweg ben ik gaan geloven dat het aan mijn persoon lag. Als ik een spreekbeurt moest geven werd ik weken van tevoren nerveus en kon ik amper slapen. Voor een groep staan doet mij nog steeds in angstzweet uitbreken en ik heb moeite om mezelf te uiten in een groep van meer dan enkele personen.

Trauma’s helen

Bepaalde oude trauma kan je zelf verwerken. Dit kan op deze of deze manier. Naarmate je deze technieken toepast zal je merken dat omstandigheden waar je vroeger emotioneel getriggerd door werd, stilaan gaan rusten. Situaties die vroeger emotioneel onhoudbaar waren, zullen geen probleem meer zijn. Je ont-programmeert jezelf als het ware zodat je niet meer getriggerd geraakt door een bepaalde stimulans. De emoties hebben hun boodschap overgebracht: je weet wat je nodig hebt, je onbewustzijn is gehoord en kan eindelijk tot rust komen.

Sommige trauma’s zijn echter zo groot, dat we ze niet alleen kunnen doorworstelen. Het is dan ook helemaal geen schande om professionele hulp in te roepen. Integendeel: het is één van de moedigste en meest liefdevolle stappen die je kan ondernemen voor jezelf. Een goed startpunt om een geschikte therapeut te vinden is raad vragen aan je huisarts of via deze website.

(foto)

Een gedachte over “Wat is trauma?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: