Hoe kunnen we emoties verwerken?

Emoties zijn boodschappers: ons onderbewustzijn wil ons duidelijk maken wat we nodig hebben voor onze overleving. Maar om die boodschap te ontvangen moeten moeten we ons openstellen voor onze emoties en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral als het om moeilijke emoties gaat.

Emoties toelaten

In plaats van ons tegen onze emoties te verzetten, kunnen we kiezen om ze toe te laten. Klinkt griezelig hé? Dat vond ik aanvankelijk ook. Maar uit ervaring kan ik je geruststellen: eens je een emotie toelaat, gaat die zeer snel over. De functie van een emotie is om een boodschap over te brengen en zodra die ontvangen is, lost de emotie vanzelf op. Soms mindert de intensiteit al na een paar seconden en vaak is ze na enkele minuten volledig weg. Eckhart Tolle schrijft in zijn boek De Kracht van het Nu: “In een goed functionerend organisme heeft een emotie een heel korte levensduur.”

Leo Gura omschrijft dit als een mooie metafoor: als emotie elektriciteit is, kunnen we beter ophouden met een elektrische weerstand te zijn. Als we onszelf trainen om een supergeleider te worden, dan gaat de emotie door ons heen, zonder weerstand. Als die emotie los door ons heen gaat, verlaat het snel het lichaam. In termen van Eckhart Tolle is dit leven vanuit overgave: je niet verzetten tegen de emoties maar die emoties er laten zijn en door je heen laten vloeien. Het meeste psychische lijden komt niet voort uit pijnlijke emoties, maar uit ons verzet tegen die emoties.

Eerder schreef ik over hoe je je eigen therapeut kan zijn, een krachtige techniek om je gedachten en emoties te leren kennen. Maar soms is een emotie zo accuut dat je die gewoon moet doorleven. Vandaar dat ik hier graag een tweede techniek deel.

Stap 1: emotie erkennen

Deze techniek begint bij het erkennen dat er een emotie is in plaats van ze te verdringen. Om te beginnen ademen we drie maal aandachtig in en uit om uit onze gedachtenstroom te komen.

Emoties zijn fysieke uitingen van onze gedachten; ze zijn dus lichamelijk te voelen. De eerste stap is om vast te stellen waar je dat gevoel ervaart. Doe je ogen dicht en ga op zoek waar de spanning of trilling zich in je bevindt. Eens je die gelocaliseerd hebt, blijf je je focussen op de lichamelijke sensatie. Als je moeite hebt om je aandacht er bij te houden, kan je je hand op die plaats leggen. Typische streken die spanning vasthouden zijn: schouders en nek, hartstreek, middenrif, buik en keel. Maar iedereen is anders, mogelijks voel jij spanning in je voeten. Zelf voel ik vaak spanning in mijn oksels of onrust in mijn darmstreek.

Tracht niet te oordelen maar louter te observeren. Wees even zachtaardig voor jezelf als dat je een kind zou behandelen. Hoe voelt deze emotie? Is het een spanning? Een knoop in de maag? Een kikker in de keel? Of is het eerder een trilling, een vibratie?

Als je visueel ingesteld bent kan je onderzoeken of er een visuele voorstelling van het gevoel in je opkomt; bijvoorbeeld een donderwolk of een draaikolk. Als er geen visuele voorstelling opkomt is dat ook goed, dan ga je verder met het gevoel zelf.

Stap 2: emotie toelaten

Nu gaan we ons helemaal contentreren op het gevoel, al dan niet met bijgaande visuele voorstelling. Als je bijvoorbeeld je middenrif voelt samentrekken dan zoem je daar mentaal op in. Omgeef die plek met liefde en aandacht. Laat de emotie weten dat je het wilt ontvangen, dat je het wil horen en zien. Luister wat er in je gedachten opkomt terwijl je dit doet en ontvang de boodschap. Als er niets in je opkomt is dat ook goed. Blijf je rustig concentreren op het gevoel zelf: aanschouw het, laat het er zijn, laat het door je heen stromen en bied er geen weerstand tegen.

Soms kan het gevoel zich gaandeweg verplaatsen in je lichaam. Wanneer dit gebeurt volg dan het gevoel met je aandacht, blijf je je er op concentreren zonder weerstand te bieden.

Stap 3: emotie loslaten

Nu de emotie gezien en gehoord werd, zou je moeten merken dat de intensiteit afgenomen is. Zoem nu in op het gevoel dat nog overblijft; vergroot dat gevoel en blijf er intens naar kijken en luisteren. Herhaal dit en blijf inzoemen tot er geen emotie meer overblijft om op in te zoemen.

Als je merkt dat de emotie niet volledig oplost kan je proberen je lichaam te bewegen. Je kan bijvoorbeeld yoga doen, gaan lopen, rustig of net energiek dansen, enz. Soms helpt sporten, schreeuwen in een kussen of gewoon eens goed uitwenen. Dit zijn allemaal heel gezonde manieren om emoties los te laten. Blijf gaandeweg inzoemen op de emotie tot er niets meer van overschiet.

Dit hele proces duurt meestal enkele minuten. Maar in extreme gevallen met veel opgekropte emoties kan het tot een half uur duren. Gun jezelf de tijd die je nodig hebt om er doorheen te werken en alle boodschappen in ontvangst te nemen. Weet dat die emoties er zijn om je te helpen en dat je de boodschappen dus altijd aankan. Emoties zijn je vriend, niet je vijand.

Stap 4: herhaal wanneer een emotie opkomt

Telkens je een emotie opmerkt kan je met deze techniek aan de slag. In het begin raad ik je aan om er de nodige tijd voor uit te trekken. Idealieter doe je dit onmiddellijk wanneer de emotie op de proppen komt, maar als dit niet mogelijk is kan je de emotie later opnieuw uitlokken door aan de triggerende gebeurtenis terug te denken.

Wanneer je emotioneel getriggerd wordt door iets wat je al dan niet bewust doet terugdenken aan een gebeurtenis van vroeger, dan spreken we over een trauma. Daarover volgende keer meer.

(foto)

3 gedachten over “Hoe kunnen we emoties verwerken?

Voeg uw reactie toe

    1. Dat is zeker een fijne manier, een nachtje slapen is een beter idee dan emotioneel te reageren op een situatie. Bij mezelf merk ik dat ik de ochtend nadien er meestal niet meer aan denk, maar daarmee de emotie nog niet verwerkt heb. We zijn natuurlijk allemaal anders. Het is de kunst om te vinden wat voor ons werkt. Bedankt voor je bijdrage!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: