Een winter lang koude douches

We zijn er geraakt, aan de lente. De eerste zonnestralen en ontluikende blaadjes zijn een feit en dat doet deugd. Maar ik moet bekennen dat ik dit jaar genoten heb van de winter. Niet op een we-moeten-er-door-dus-kunnen-we-er-maar-het-beste-van-maken manier, maar écht oprecht genoten. En hoe ik dat deed was vrij simpel: ik nam koude douches.

Laat ons starten met volgend feit: ik ben een koukleum. Enkele jaren geleden had ik wintertenen en de laatste jaren heb ik last van restless legs wegens slechte bloedcirculatie. Ondanks dit raakte ik geïnspireerd door Wim Hofman, ook gekend als de Iceman. Hij ontwikkelde een techniek op basis van een specifieke ademhaling in combinatie met blootstelling aan koude. Hieruit ontstonden bovenmenselijke resultaten waardoor hij lang als circusartiest beschouwd werd. Maar sinds zijn resultaten ook wetenschappelijk bevestigd zijn, werd hij wereldbekend. Wat zijn die spectaculaire resultaten vraagt u zich af? Naast bestandheid tegen extreme koude bleek zijn techniek ook het immuunsysteem te beïnvloeden, tot op het punt dat hij actief ziektes kan weren, jawel.

Hij heeft een aantal online cursussen waarvan ik deze gratis mini cursus deed. Ik wilde me ook wagen aan zijn tienweekse cursus, maar het kwam er nog niet van. Ik deed de ademhalingstechnieken twee maal maar haakte af. Ik word er enorm duizelig van en verlies bijna de grip op realiteit, niet zo aangenaam. Schoten er de koude douches over. Nu moet ik zeggen: het klinkt echt veel erger dan het is. In de cursus legt hij uit dat je begint met een warme douche; het is niet de bedoeling jezelf te onderkoelen. Pas op het einde ga je over op een koude douche. Zelf sta ik er ongeveer een minuutje onder, niet erg lang. Ik raak onderkoeld als ik het langer doe, ik zou zeggen: luister naar je lichaam. Op een moedige dag, toen die koude douches zo erg niet meer waren (het went, ik beloof het je!) liet ik de warme douche achterwege. Bad idea want ik kreeg ijshoofdpijn, dat doen we dus ook niet meer.

De resultaten? Die zijn ongelooflijk. Ik ging vaak buiten zonder winterjas (wel met dikke trui), ik had minder koud dan de echtgenoot, ik zit terwijl ik dit schrijf met de ramen open terwijl het binnen net geen 14°C is en gisteren zat ik comfortabel buiten in het lentezonnetje bij 13°C. Helaas merk ik geen verbetering qua bloedcirculatie in mijn voeten en benen, dat blijven ijsklompen. Tot ergernis van de man elke avond in bed.

Maar de meest aanzienlijke impact die de koude douches hadden, was op mijn gezondheid. Je moet weten dat toen ik werkte (en dus vaak onder de mensen met bijhorende ziektekiemen kwam), ik amper ziek was. Daartegenover stond dat ik een ganse winter lang verkouden was. Sinds ik huisvrouw werd had ik nog steeds last van die eeuwige winterverkoudheid, maar werd ik daarnaast ook vaak ziek. Zodra er een ziektekiem in mijn buurt kwam, ving ik ‘m. Tot deze winter. Niet één keer ziek en nog wonderbaarlijker: niet één verkoudheid! Deze winterverkoudheden heb ik al zolang ik me kan herinneren, maar dit jaar: niks! Toen ik een bevriende dokter vol trots vertelde over mijn triomf, zei ze dat ze een ernstige verkoudheid had en dat het risico op besmetting groot was na samen oudejaarsavond door te brengen. Noppes. Hoestende ouders op bezoek. Noppes. Snotterend nichtje op de schoot. Niks. Zieke vrienden, hoestende vreemden op het openbaar vervoer… Nog steeds symptoomvrij.

En nu maar hout vasthouden dat ik niet de volle ziektelading krijg nu ik dit bericht de wereld instuur 😉

(foto)

7 gedachten over “Een winter lang koude douches

Voeg uw reactie toe

 1. Waaw, wat een opmerkelijk resultaat! Ik begon zelf toevallig een paar weken geleden met wisseldouches. Ik begin met warm water en eindig met koud. Ik sta er wel geen volle minuut onder. Mijn motivatie was ook een betere bloedcirculatie. Het belangrijkste effect dat ik tot nu toe vaststelde is dat ik me veel energieker voel na zo’n douche dan na de gebruikelijke (waarschijnlijk veel te) warme douche.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ga dat ook eens moeten proberen. Ik sukkel de hele winter van het ene virus in het andere en ben dus vaak half ziek, maar niet ziek genoeg om thuis te blijven. Dus ja, het is het proberen waard. Nu nog eraan beginnen 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Oooh dat lijkt me interessant!! Ik krijg wel eens te horen dat ik vaak te warm heb, ik was me er niet eens zelf van bewust omdat ik altijd dacht dat ik een koukleum was… misschien doe ik onbewust dingen die daar voor zorgen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Oh nee, ik hoop dat je niet alsnog ziek wordt. Zodra ik zoiets zeg over mijn kinderen gaan ze met zijn alleen liggen kotsen, haha. Heb je je ijzer getest? Qua koude voeten enzo.
  Fijn dat je je er eigenlijk zo goed bij voelt! Voel me ook zo goed als ik koud douche! Heb zelfs twee weken terug mijn eerste duik in zee genomen 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Ijzer is hier vaak te laag, maar zelfs na een kuur blijven die voeten koud… Duik in zee zonder voorverwarming is niet voor mij weggelegd, al ben ik wel jaloers op het natuurlijke water!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: